Telli kokk koju
Molekulaargastronoomia
Kokteili ja/või toidukoolitus
Molekulaargastronoomia
Mis see on?
Molekulaargastronoomia on uudne viis toitu presenteerida ning läheneda toidule selle molekulide ehk tegeliku võimalusteringi tasandil. Üheltpoolt saab molekulaargastronoomiaga pakkuda spektaaklit sööja silmadele, teisalt elamust maitsemeeltele. Ehk nagu ütleb Eesti üks molekulaargastronoomia edendaja, ning Telli Kokk koju OÜ asutaja üks õpetajatest Andrus Laaniste, et molekulaargastronoomia vaatab peamiselt otsa sellele, miks me midagi teeme nii nagu teeme ja kas keemilis-bioloogiliselt saab asju teha ka teistmoodi.
Molekulaargastronoomia puhul on tegemist teadusliku mõtlemise ja lähenemisega kulinaarias, mis sisaldab endas:
-Tugevamaitseliste komponentide serveerist “uut moodi” – maitse lausa plahvatab sööja suus. Näiteks: erinevad vahud, tarretatud segud jms.
-Naturaalsete alginaatide kasutamine (kasutatakse näiteks mahlade kapseldamist želeetaolisesse mullikujulisesse kesta, mis suus „lõhkeb”).
-Eriliste ja muljetavaldavate koosluste loomine nagu näiteks kaaviar šokolaadiga ja vürtsikas jäätis.
-Üllatavate tekstuuride ja maitsete pakkumist alates sardiinidest röstitud sorbeel kuni läbipaistva pasta ja tahke kohvini.
Traditsiooniliste toiduvalmistusviiside muutmine ja laboratooriumitele omaste vahendite kasutamine kokakunstis. Näiteks sifoone ja vedela lämmastiku vahendeid kasutades on võimalik valmistada jäätise moodi komme kõigest mõne sekundiga.
Molekulaargastronoomia tähendab piltlikult öeldes seda, et kuigi toidu juurde serveeritud oliiv maitseb kui oliiv, võib see välja näha hoopis kui vedel munakollane. Sellised menüüd on ilmestatud uudsete serveerimisideedega nagu näiteks spetsiaalsed lusikad, mis rõhutavad toidu aroomi.
Toidukoolituse raames sukeldume natuke sellesse imelisse maailma ning proovime koos nii üht, kui teist.
Reserveeri endale erakoka aeg
Pakkumisevorm
Telli Kokk Koju
Meeskond
Jasper Jürisson
ERAKOKK
Karl Krupp
ERAKOKK
Raul Ruusoja
ERAKOKK
Ketlin Polma
BAARIDAAM
Richard Samarüütel
MUSTKUNSTNIK